tisdag 19 mars 2013

Dinkel

Vill lyfta fram något vi åt till middag igårkväll. Lax och sparris är inga nyheter, inte såsen heller som jag har recept på här. Det jag syftar på är tillbehöret; dinkel! Verkligen kanongott och fullt av nyttigheter. Mindre kolhydrater, mer fibrer och mer protein än vanligt råris (men även det är fullt av nyttigheter förstås). Jättegod smak, nästan densamma som ris enligt mig, men med en konsistens som ger lite mer tuggmotstånd. Verkligen super! Dinkel har kommit till mitt skafferi för att stanna :)

Kräver dock lite förberedelser. Dinkelkornen ska blötläggas i ca 8 timmar innan tillagning och sen kokas i drygt 1 timme. Så det är inget att satsa på om man måste slänga ihop en snabb middag. Men själva tillagningen är annars inte annorlunda än ris, så inga konstigheter där. Det gäller att komma ihåg att blötlägga det bara.

Mamma och pappa, de här borde ni testa!


Jämförelse råris:

NÄRINGSVÄRDE PER 100 g

Energivärde 1502 kJ (359 kcal)

Protein 7,4 g
Kolhydrater 74 g
Kostfiber 2,9 g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar