Hittade receptet i en hälsokokbok min mamma har och ändrade lite smått efter det jag hade hemma och det blev kanon.
Lergrytebröd
50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 dl psylliumfrön (eller linfrön)
1-2 msk linfrön
2 dl rivna morötter
1 dl rågkross
1 1/2 dl solroskärnor
1 tsk salt
5 dl rågsikt
3 dl fint rågmjöl
1-2 dl siktat dinkelmjöl
(I orignalrecepet användes 8 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl. Jag bakar hellre med dinkelmjöl och det räckte gott och väl med 9 dl mjöl sammanlagt ist för 11 för mig.)
• ställ lergrytan i blöt i ljummet vatten i minst 20 min.
• värm vattnet på spisen tills det är fingervarmt.
• smula sönder jästen i en bunke, töm över vattnet och rör tills jästen löst sig.
• tillsätt övriga ingredienser, avsluta med mjölet.
• olja in insidan av lergrytan, även locket, och tippa i degen som kan vara rätt kladdig.
• sätt in den i kall ugn och dra sedan på 200 grader. Efter 1 timme så sänk temperaturen till 175 grader och låt den gräddas ytterligare 1 timme (2 timmar sammanlagt).
• ta ut den och låt den svalna utan lock.
Vi åt brödet till middag tillsammans med en god grönsakssoppa!
Lergryta är gott att laga i, men bröd har jag aldrig testat spännande:)
SvaraRaderasupergott och väldigt enkelt! Väl värt att testa :)
Radera