onsdag 3 juli 2013

Lergrytebröd

Att baka i lergryta visade sig vara tokenkelt och väldigt smidigt, något jag kommer göra många gånger igen. 

Hittade receptet i en hälsokokbok min mamma har och ändrade lite smått efter det jag hade hemma och det blev kanon. 

Lergrytebröd
50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 dl psylliumfrön (eller linfrön)
1-2 msk linfrön
2 dl rivna morötter
1 dl rågkross
1 1/2 dl solroskärnor
1 tsk salt
5 dl rågsikt
3 dl fint rågmjöl
1-2 dl siktat dinkelmjöl 

(I orignalrecepet användes 8 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl. Jag bakar hellre med dinkelmjöl och det räckte gott och väl med 9 dl mjöl sammanlagt ist för 11 för mig.)

ställ lergrytan i blöt i ljummet vatten i minst 20 min.
värm vattnet på spisen tills det är fingervarmt. 
• smula sönder jästen i en bunke, töm över vattnet och rör tills jästen löst sig. 
• tillsätt övriga ingredienser, avsluta med mjölet. 
• olja in insidan av lergrytan, även locket, och tippa i degen som kan vara rätt kladdig. 
• sätt in den i kall ugn och dra sedan på 200 grader. Efter 1 timme så sänk temperaturen till 175 grader och låt den gräddas ytterligare 1 timme (2 timmar sammanlagt). 
• ta ut den och låt den svalna utan lock. 

Vi åt brödet till middag tillsammans med en god grönsakssoppa! 



2 kommentarer:

  1. Lergryta är gott att laga i, men bröd har jag aldrig testat spännande:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. supergott och väldigt enkelt! Väl värt att testa :)

      Radera