måndag 11 november 2013

Danskt rågbröd

Angelica: Av allt bröd du gjort så är det här det godaste! 

Helt okej betyg måste jag säga. Brödet blir jättesaftigt och gott och allra bäst blir det när det får vila inlindat i en bakduk över natten.


Dansk rågbröd
25 g jäst
4 dl filmjölk
3/4 dl brödsirap
1/2 dl smör och rapsolja (Framkom inte i receptet om det skulle smältas, men jag använde färdigt flytande smör- och rapsolja från arla. Går nog alltså lika bra att smälta vanligt smör)
1 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 1/2 tsk salt
2 tsk stött/malen anis
2 tsk stött/malen fänkål
4 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl special

  • Värm filmjölken till 37 grader och rör ut tillsammans med jäst i en bunke. 
  • Tillsätt alla övriga ingredienser, avsluta med mjölet. 
  • Arbeta ihop till en kladdig smet/deg med hjälp av degkrokar eller bakmaskin i 5-10 minuter. 
  • Täck med en bakdukoch låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj och bröa en avlång brödform och häll i smeten. Låt jäsa ytterligare 30 min.
  • Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 1 timme.
  • Låt brödet svalna på galler och linda sedan in en bakduk och låt vila till dagen efter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar