söndag 7 juli 2013

Grova hamburgebröd

Sinnessjukt väder idag, olidlligt varmt mellanåt. På kvällskvisten blev det därför hamburgemiddag på uteplatsen! 


Hamburgebröd 8 st
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk psylliumfrön eller linfrön
2 msk olja
1 tsk honung
1/2 tsk salt
1 dl fiberhavregryn 
1 dl grahamsmjöl
2 dl fullkornadinkel
Några dl siktat dinkelmjöl

Sesamfrön till garnering

• smula ned jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten - rör tills jästen löst upp.
• rör ner olja, honung, salt och psylliumfrön. 
• tillsätt havregryn och de grövre mjölerna och rör ihop. 
• tillsätt nu lite av det siktade (ca 2 dl) dinkelmjölet, degen ska fortfarande vara rätt kladdig.
• låt degen jäsa under bakduk i 30 min. 
• ta ut degen på mjölat bakbord/bänk och arbeta in lite mer av det siktade dinkelmjölet tills du har en smidig och inte alltför "torr" smet (för mycket mjöl kan ge torrt resultat när bröden gräddats). 
• dela i åtta bitar och rulla till bollar som sedan plattas ut.
• tryck ena sidan i en tallrik med sesamfrön och lägg dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper - täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min.
• grädda bröden i mitten av ugnen på 250 grader i 10-12 min.

1 kommentar: