söndag 1 september 2013

Pastasås och lins- och kikärtsgryta

Ägnade gårdagen till att göra lite matlådor. Det blev vegetariskt, en pastasås och en lins- och kikärtsgryta med samma tomatsås som bas. 

Tomatsås (6-7 portioner)
1 gul lök
3 klyftor vitlök
800 g (två tetror) krossade tomater 
2 msk tomatpuré 
Oregano
Basilika
Salt
Peppar
Ev. Någon dl vatten

• Fräs lök och vitlök i olivolja och tillsätt de krossade tomaterna. Späd med lite vatten om du vill ha den lite tunnare. 
• tillsätt tomatpuré och kryddor och låt det puttra samman ett tag. 

Pastasås med grönsaker (3-4 port)
1 halv sats tomatsås
Champinjoner
1/2 Zucchini

• stek champinjonerna och krydda med svartpeppar och ställ den åt sidan. 
• koka upp tomatsåsen. 
• tillsätt skivad zucchini och låt såsen koka tills zucchinin mjuknat, töm då i champinjonerna och låt allt puttra ihop. 
• servera med pasta - klart! 



Lins- och kikärtsgryta (3-4 port) 
1 halv sats tomatsås
1 dl röda linser
2 morötter
Champinjoner 
1/2 Zucchini
1 1/2-2 dl kokta kikärtor 
Ett par dl vatten
Chilipulver
Spiskummin

• stek champinjonerna, krydda med svartpeppar och ställ åt sidan.
• koka upp tomatsåsen och tillsätt morötter och strax därefter linserna (skölj dem först) och låt det koka i ca 15 min eller tills morötterna och linserna känns ganska mjuka och klara.
• tillsätt zucchinin en bit in i kokningen då den blir klar snabbare än morötterna. 
• sist rör du ned champinjonerna och kikärtorna och smaka av med kryddorna och låter det koka ihop någon minut på låg värme så allt tar smak. 
• servera t.ex med potatis/ris/bulgur och eventuellt mer grönsaker. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar