lördag 5 oktober 2013

Sockerfällor

Socker, konserveringsmedel och tillsatser är något som gärna smyger sig ner i diverse livsmedel, ofta där det egentligen inte behövs. Genom att stoppa socker i maten kan man höja smaken, förlänga hållbarhet osv. När jag vände på en påse fryst kyckling och det t om vad socker i den, blev jag så otroligt less. Som konsument blir man lätt lurad och är man inte observant kan man stoppa i sig onödigt mycket skit, så ta dig tid och läs vad en produkt innehåller! Just socker är det man kanske ska se upp med allra mest, då det kommer i så många olika former och under olika namn så det är en av de vanligaste sakerna att missa. Två vanliga produkter som ofta är sockerspäckade är bröd och flingor/müsli/granola.


Saker att tänka på när det gäller socker:
  • Socker i kommer i olika former: Socker, suckralos, dextros, maltos, fruktos, sirap... Så låt dig inte luras av att det på vissa produkter står "inget tillsatt socker", det kan vara andra former av socker i. OBS! Skilj för guds skull på fruktos som finns naturligt i frukt och fruktos som sötningsmedel! Vill inte höra nå fjant om att man blir tjock av frukt eller att de skulle vara onyttigt.
  • I näringsinnehållet står det "kolhydrater X g, varav sockerarter X g." Viktig här är att jämföra värdet med ingredienslistan, kommer sockerarterna från tillsatt socker eller från naturligt socker, t.ex. dadlar eller bär. Så ett högre gram-tal behöver inte betyda att det är onyttigt. På samma sätt som få kalorier i näringslistan inte säger vad produkten består av, kan vara massvis med tillsatser. 
  • Om det finns socker i produkten, håll koll på var i ingredienslistan sockret står. Ju tidigare en ingrediens står, desto mer finns det av den. I bröd är detta ett vanligt exempel; står socker efter jäst eller jäsningsmedlet är det okej, då har det bara används som jästnäring och helt enkelt "försvunnit" under jäsningen. 
  • Mörkt bröd är inte automatiskt ett nyttigt bröd, då den börja färgen kan komma från t.ex. brödsirap. Håll istället koll på innehållet av hela korn och frön som sänker GI-värdet (glykemiskt index - påverkan på blodsockret) och höjer näringsvärdet. 
  • En sista allmän sak som gäller innehållsförteckningar i stort - ju kortare desto bättre! Ju längre listan är, desto fler tillsatser finns det oftast i den. 
Jämförelse:
Det här är axas havreflakes i två olika varianter - Den naturella med 3 av 7 ingredienser är socker. Deras havreflakes med äpple och kanel däremot är sötad med koncentrat från äppeljuice och inget tillsatt socker. Två produkter som är så lika men ändå så olika...
 

Eller detta:

START var poppis när jag var liten och jag önskade att jag skulle tycka om det eftersom det var så nyttigt..... Yeah right. Går, likt många andra müsli/granola-sorter, att jämföras med kaksmulor. Så kom den här varianten för något år sedan som jag kan tänka lockar ännu lite mer? Lite lyxkänsla med mörk choklad och crunchiga nötter. Inneållslistan då? Ja, den ser inte så förvånande ut såhär:

Innehållsdeklaration:

Havregryn, socker, veg olja, sockerdragérade jordnötter 8 % (jordnötter, socker, veg olja), flingor med chokladsmak 7 % (socker, kakaomassa, kakaopulver), rostade hasselnötter 5 %, vetemjöl, rismjöl, majsmjöl, glukossirap, honung, maltsirap, salt, vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk.

Honungen var den enda godkända sötningsmedelet här, men vad spelar det för roll när den är fullproppad med annan skit? Denna sorterns flingor är det som oftast attraherar barn också så snälla, gör ditt barn än tjänst och köp INTE produkter som dessa. 



Slutsats:
Det finns många bra produkter som är osötande eller sötade med naturliga och bra sötningsmedel, även om du kanske får betala lite mer för dem än för t.ex. kaksmulorna... Det här gäller alltså inte bara bröd och flingor, det gäller alla sorters livsmedel. Och har man inte råd att alltid köpa de allra bästa eller dyraste produkterna så kan man alltid byta ut något eller hitta produkter som kanske inte är helt felfria, men ändå bättre än de allra sämsta...Hänger ni med?

Summan av kardemumman = Kvalitet kostar ofta lite mer, men samtidigt gör ser du till att din kropp får i sig bra saker. Se det som en investering, inte en dyr utgift. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar