fredag 4 oktober 2013

Bönbrownies, lakritskladdkaka och äppelmuffins

Fredagsmys i köket - tre olika bakverk blev det, alla tre av det hälsosamma slaget som passar lika bra till fikat, som ett trevligt mellanmål eller mysigt kvällssnacks. En lite ny tappning på min gamla favorit bönbrownien, små kladdkakemuffins med lakritssmak och äppelmuffins med kanel och kardemumma. 


Några småsaker som kan vara bra att veta i recepten:
- sötströ är ICAs egna sötningsmedel i form av stevia.
- carobpulver påminner om kakao men är ljusbrunt och har en mer kolaaktig ton. Går att köpa i hälsokostaffärer, aldrig sett i en vanlig matbutik. Ej nödvändigt, går lila bra med kakao. 
- fiberhusk är malt psylliumfröskal som binder vätska. Bra att använda då man bakar med mindre mjöl eller glutenfritt då det inte finns något protein i mjölet som stadgar upp som det finns i vanligt mjöl. Därför det kan vara svårt att få en kaka att hålla ihop om man bakar glutenfritt (t.ex med nötmjöler) och den faller lätt isär.


Kladdkakemuffins med lakrits ca 20 st små) 
Receptet har jag tagit rakt av härifrån:
june/kladdkakemuffins-mad-lakrits-3.html

Jag gjorde mina i miniformar, perfekt som ett liten godisbit när man är sugen och inte vill ha en stor mastig kaka. 


Bönbrownies (vanlig springform eller liknande storlek)  
2 dl svarta bönor
2 ägg
8-10 urkärnade dadlar
Lite mer än 1 dl kakao
3 tsk carobpulver (eller mer kakao)
1/2 dl sötströ/lättströ/stevia/sukrin 
3 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 dl kokosolja (smält)
2 msk honung

• Skölj bönorna noggrant, kör sedan dadlar och bönor i en matberedare. 
• Tillsätt alla torra ingredienser och mixa ihop. 
• Smält kokosoljan och tillsätt den till chokladsmeten tillsammans med äggen och honungen.
• Klä en form med bakplåtspapper och töm upp smeten. 
• grädda på 175 grader i ca 15-20 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den. Låt sen svalna.

Frosting
1/2 avokado
Ca 80-100 g cream cheese 9 %
1 msk kallt kaffe
1/2 tsk vaniljpulver
Kakao
Carobpulver (ej nödvändig, går ta mer kakao) 
Sötströ
Honung
Kokosmjöl

mosa ihop avokadon med cream cheese så de inte är några klumpar kvar - rör ut med kaffet och vaniljpulver.
• tillsätt kakao och carob efter smak och tillsätt sötströ/stevia och honung tills den är tillräckligt söt. 
• är fordringen för lös kan du röra ut den med lite kokosmjöl, eller något annat värskebindande. 
• bred på browniesen och toppa med kokos. 
Några bitar med och några utan frosting


Äppelmuffins (12-15 st) 
2 ägg
1/2 dl sötströ/stevia
1 dl osötad äppelmos (använder en ekologisk sort gjord på enbart äpplen) 
2-3 tsk honung
1 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 dl fullkornsdinkel
1/2 dl dinkelsikt
2 msk fiberhusk
1 näve krossade mandlar
3 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
Ca 1 msk kanel
Ca 2 tsk kardemumma
1 äpple
1/2-2 dl filmjölk/yoghurt

vispa ihop ägg och sötströ/stevia tills det blivit lite vitt och luftigt. Rör ner äppelmos. 
• blanda alla de torra ingredienserna i en separat bunke.
• hacka äpplet i småbitar (skalat eller oskalat) och lägg i en skål med lite kardemumma, kanel och potatismjöl och blanda. Detta för att vätskan ska sugas upp och inte göra muffinsarna svampiga.
• rör när äpplena med de torra ingredienserna och vänd sedan ned allt i äggsmeten.
• tillsätt filmjölken för en lösare konsistens. 
• klicka i formar, toppa med lite frön eller t.ex. granola. Grädda på 175 grader i ca 20 min. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar