tisdag 8 oktober 2013

Sockerfri lingonsylt

Testade att göra sylt för första gången idag och jäklar vad god den blev om jag får säga det själv! Sylt innehåller vanligtvis massvis med socker men den här varianten är fri från vanligt socker, förutom en liten mängd råsocker. Råsocker är bättre än vanligt socker pågrund av att det inte är lika behandlat och därmed finns en del mineraler, oftast räcker det  en mindre mängd än vid användandet av vanligt vitt socker.
  
Sylten får en lite surare och mer "naturlig" lingonsmak pga att det inte är något vanligt socker i, men det tyckte jag bara var gott! Angelica godkände den också, så när mamma kommer med en laddning lingon hemifrån nästa hela blir det till att koka en stor sats! Jag köpte bara en vanlig liten ask frysta lingon för att testa, så receptet räcker till en lite mer än en halv syltburk bara. 

Lingonsylt (1 liten burk)
250 g lingon
1/2 äpple
1/2 dl honung
2 tsk råsocker (eller ta mer honung)
1/2-1 dl vatten

Hacka äpplet i småbitar och koka upp tillsammans med vatten i en kastrull. Koka tills äpplena blir mjuka och går mosa, vilket är typ direkt.
Tillsätt lingon, honung och råsocker. 
Koka upp och låt puttra på svag värme i 10 minuter. 
Dra den av plattan och låt den svalna. 
 Töm upp i en burk - klart! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar