måndag 30 december 2013

Sandras hälsojulkorg - Dinkel- och dadelkanelbullar, limpa, havrekakor, pepparkakspraliner och pepparkakstryfflar

Att ge bort något man själv har gjort är alltid bra, då vet man att det finns en tanke och lite kärlek bakom presenten. Jag slet på under en hel dag i köket och fick ihop tre fina korgar som jag kunde ge bort till julklapp och som verkade bli väldigt uppskattade! Allt i korgen var bakverk eller matbröd i en lite nyttigare tappning, dvs allt är bakat helt utan socker och på mjölsorter med mer näring som är snällare för kroppen. just för att jag vill ge bort något som verkligen visar på vad jag intresserar mig för. Jag kallar den min hälsokorg! 



Limpa

3 dl havregryn
3 ½ dl fullkornsdinkel
½ dl krossade linfrön/psylliumfrön
½ dl solroskärnor
½ krossade mandlar
2 tsk bikarbonat
1-2 msk brödkrydda
1 tsk kanel
1 dl klippta aprikoser
4 dl filmjölk
3 msk honung


 Krossa mandlar i en mortel och blanda ihop alla de torra ingredienserna.
• Tillsätt aprikoserna, filen och honungen och blanda till en smet.
• Smöra och bröa en långform och häll i smeten.
• Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 70 min. 

Tips:
• Det går bra att byta ut aprikoserna och istället söta med exempelvis rivet äpple.
• Tillsätt andra nötter/frön efter smak. 




Dinkel- och dadelkanelbullar
ca 24 st

Receptet finns HÄR















Havrekakor 
ca 20 st

75 g  rumsvarmt smör
Ca 25 g rumsvarm kokosolja (alternativt 100 g smör)
1/2 dl sötströ/stevia (alternativt råsocker)
1 dl kokos
2 dl fiberhavregryn
1 dl mandelmjöl
3-4 tsk siktat dinkel
1 tsk bakpulver 
½ krm vaniljpulver

Mörk choklad att toppa med

• Rör ihop sötströ och smör/kokosolja
• Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ihop med socker/smör-blandningen. 
• Ta en liten bit deg, rulla till en boll och platta sedan ut den till en kaka – lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
• Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 15 min. 
• Ta ut och låt svalna. 

• Smält chokladen i vattenbad och sen är det bara att doppa kakorna eller ringla fina mönster. 















Chokladtryfflar med pepparkakssmak (receptet kommer härifrån)
ca 8 stycken

60 gram mörk sockerfri choklad
½ dl vispgrädde
10 gram smör eller kokosolja
1 krm vaniljpulver
½- 1 krm pepparkakskryddor
ev. extra sötning
kakao att rulla i
Gör så här:

Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner smör/kokosolja, pepparkakskrydda, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills de stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao. 





Pepparkakspraliner (Receptet kommer härifrån)

(15 st)


8 färska dadlar, urkärnade
¾ tsk pepparkakskryddor
1 msk saltat mandelsmör
1 msk smält kallpressad kokosolja
100 g mörk choklad

1. Mixa ihop dadlar, pepparkakskryddor, mandelsmör och kokosolja med en matberedare eller stavmixer.
2. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Häll ett tunt lager smält choklad i botten på pralinformarna. Ställ in i kylskåpet tills chokladen stelnat, det tar  ca 20-30 minuter.
3. Lägg en liten klick pepparkaksfyllning ovanpå chokladen i varje pralinform.

4. Fyll sedan pralinformarna med resten av chokladen (smält över vattenbad igen om den hunnit stelna). Låt pralinerna stelna i kylskåp.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar