tisdag 31 december 2013

Fläskfilé med soltorkade tomater- och fetaostsås och crashed potatoes

Lämnar all den goda julmaten bakom om och hugger in på vanlig god mat istället! Ikväll blev det vanlig hederlig fläskfilé i ugn tillsammans med så kallad "crashed potatoes" och en sås med fetaost och soltorkade tomater som jag freestylade ihop. Därav bristen på mått på såsen, den gjordes på en höft.

Servera allt med en rejäl och god sallad!

Crashed potatoes
potatis
Smör
Flingsalt
Svartpeppar

• koka potatisen tills den är nästan helt klar. Slå av vattnet.
• lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem med en potstisstomp så de blir lite "kraschade". (Inte hela vägen igenom).
• pensla på smör och krydda med flingsalt och svartpeppar.
• grilla av den i ugnen på 250 grader tills de fått önskad brun färg och knaperhet på ytan. 

Soltorkade tomater- och fetaostsås
(3-4 portioner)
Ca 5-6 Soltorkade tomater 
1/2-2/3 paket Fetaost
2-3 rejäla skedar kvarg (drygt 1/2-2 dl)
1 klick lätt creme fraiche (kanske inte nödvändigt)
Ca 1 msk tomatpuré
Basilika
Chiliflakes
Chilipulver 
Vitlökspulver 
Salt 
Peppar 

hacka de soltorkade tomaterna smått och lägg i en skål. Smula över fetaosten. 
• tillsätt kvargen och rör sedan ihop allt.
• smaka av med alla övriga ingredienser till en god och önskad smak är uppnådd. 

Kvargen går lika bra att byta ut mot t.ex. Lätt creme fraiche eller den fetare kesellan eller liknande. Något med lite tjockare konsistens är dock bäst, skulle nog inte ta gräddfil till denna sås exempelvis. Använder man kvarg får man dock en lite nyttigare sås då man får en låg fetthalt och betydligt mer protein. Fett får du ändå från fetaosten så det behövs liksom inte i själva såsbasen, men de går förstås precis lika bra! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar