lördag 8 februari 2014

Rågfrallor

Nybakt bröd, inte mycket som slår det alltså! 

Rågfrallor ca 16 st
50 g jäst
3 dl rumsvarm mjölk 
2 dl ljummet vatten 
50 g rumsvarmt smör
6 1/2 dl rågmjöl 
1 dl rågkross 
5-6 dl vetemjöl special 
1 1/2 tsk salt 

• smula jästen i en bunke och slå på mjölk och vatten, rör så att jästen löser sig.
• tillsätt rågmjölet och salt och blanda ordentligt.
• klicka i smöret i mindre bitar och slå sedan i vetemjöl special och rågkross. Arbeta ihop till en jämn och fin deg, den ska vara något kladdig. 
• låt jäsa övertäckt i minst 40 min.
• ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Rulla till fyra avlånga bitar, typ baguetter. Lägg dem på en plåt och dela varje i 3-4 delar beroende på hur stora bröd du vill ha, 
• låt jäsa övertäckt i ytterligare 40 min.
• pensla dem med lite vatten och strö ev över lite havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 20-25 min.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar