måndag 22 oktober 2012

Brownie på svarta bönor

UPPDATERING: nyare inlägg HÄR med uppdaterat recept med dadlar som gör kakan ÄNNU godare!  Har man dadlar går det såklart att använda banan som i receptet nedan, men jag rekommenderar att ta dadlar!!

Rubriken som får vem som helst att rynka på näsan. När jag först hittade de olika brownierecepten som cirkulerar omkring på mat och hälsobloggar höjde jag verkligen på ögonbrynen både en och två gånger, och det hade även de gjort innan de testat första gången. Och ALLA lovordar den så mycket så jag tänkte jag måste ju såklart testa och ja...jag kan inte annat än ansluta mig till skaran som vågar påstå att brownie gjord på bönor är såååååå gott! Bönsmak? Verkligen inte. Det här är alltså ett väldigt bra efterrättsalternativ om man inte vill svulla i sig socker-stinna kladdkakor och brownies jämt. OBS! Gillar du inte mörk choklad kommer den nog inte att falla dig i smaken, smaken är väldigt mörk och mäktig.
Innehåller varken mjöl eller socker.  

Finns lite olika varianter på dessa brownies, det här blev min:

Bön-brownie
2 ägg
100 g 86 % mörk choklad
1 dl kokosolja (Inte det silverfärgade paketet från mataffären!)
ca 1 ½ dl svarta bönor
1 banan 
4-5 msk kakao
3-4 msk honung
2 tsk vaniljpulver (vaniljpulver är alltså fröna från vaniljstång, finns att köpa på burk.)
2 tsk bakpulver

  • Skölj bönorna ordentligt i vatten, smaken från spadet ska inte vara någon höjdare som smakgivare till kakan. 
  • Mixa ihop bönorna med bananen till en slät kräm.
  • Smält chokladen i vattenbad eller micro och smält kokosoljan i en kastrull.
  • Vispa ihop ägg, kokosolja och den smälta chokladen i en separat bunke. Detta går enkelt med en vanlig visp. 
  • blanda ned kakao, honung, vaniljpulver och bakpulver i bön/banan-krämen.
  • tillsätt chokladsmeten och blanda bra till en fin och slät smet och töm upp  i en form klädd i bakplåtspapper.
  • In i ugnen på 175 grader i ca 15-18 min.
Jag åt min tillsammans med hallon och hemmagjord vaniljglass. 

Enjoy!






2 kommentarer:

  1. Lade till en länk till din blogg, till detta recept specifikt, hoppas det är ok! MUMS!

    SvaraRadera
  2. Såklart det är okej! Och ja MUMS!

    SvaraRadera