fredag 3 maj 2013

Dinkeltekakor


Aaaaaah, det doftar nybakt i hel köket här ikväll! Imorgonbitti blir det färska tekakor till frulle innan spinningen.

kombinerade lite olika recept och fick ihop mina egna underbart goda dinkeltekakor.

Dinkeltekakor 12-16 st

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
2 msk brödsirap
1 dl krossade linfrön
1 tsk salt
2 tsk brödkrydda
5 dl fullkornsdinkel
5 dl siktat dinkelmjöl


  • Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och slå sedan på vattnen och rör till jästen lösts upp. 
  • Tillsätt olja, sirap, linfrön och kryddor.
  • tillsätt mjölet tills du fått en smidig deg. Troligtvis måste du ha i mer mjöl än den mängd som står utskriven i receptet, men det kan vara så individuellt från deg till deg så där får man helt enkelt känna sig fram. Degen ska fortfarande vara rätt kletig här. Jag använde mig av en elvisp med degkrokar och en slickepott för att få ihop min deg. En bakmaskin borde ju vara optimalt men en sådan äger jag tyvärr ingen. 
  • Låt degen jäsa under duk i 40 min.
  • Ta ut degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl i degen tills den är smidig och inte längre alltför kletig. OBS! Akta dig för att tillsätta för mycket mjöl så degen blir torr och pricker, då kommer troligtvis slutresultatet bli torrt också. 
  • Dela degen i två och rulla till två långa korvar och skär därefter lagom stora bitar som du rullar till en boll.
  • Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handflatan. 
  • Låt dem jäsa under duk ytterligare 30 min. 
  • Nagga ytan med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8-10 min eller tills de är gyllene på ytan.
  • Avnjut dem varma och nybakta - mums!





1 kommentar:

  1. En smakbit av det nästa helg kanske?

    SvaraRadera