lördag 26 oktober 2013

Pizza, tomatsås och enkel pizzasallad

Pizzafredag! 

Pizzadeg (1 plåt)
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja (oliv/raps)
2 msk linfrön (ej nödvändigt)
Lite salt
5 dl fullkornsdinkel
3 dl dinkelsikt
+ extra mjöl till knådning efter jäsning.

Värm vatten tills det är fingervarmt.
• Smula jästen i en bunke och slå på det ljumma vattnet. 
• Tillsätt olja, frön och salt. 
• Arbeta in lite mjöl i taget med hjälp av en bakmaskin eller elvisp med degkrokar. 
• Låt jäsa under bakduk i 40 min. Degen kan vara lite kladdig.
• När den jäst färdigt så ta upp den på mjölat bord och knåda in lite mer mjöl med händerna tills du har en lättarbetad deg som inte kladdar. (Se upp med att ha i för mycket mjöl så degen inte blir torr). 
• Kavla ut, lägg på en plåt och toppa med tomatsås och diverse topping.
• In i ugnen på 225-250 grader i 10-15 min. 


Tomatsås (inga mått)
krossade tomater
Lite tomatpuré 
Vitlök
Oregano
Salt
Svartpeppar 

Hacka vitlöken och fräs på den lite i en kastrull.
• Slå på krossade tomater och tillsätt lite tomatpuré och krydda med oregano, salt och peppar. 
• Låt det puttra ihop lite snabbt, dra av plattan och låt svalna. 


Pizzasallad
Vitkål
Rapsolja
Äppelcidervinäger (eller vitvinsvinäger. Tycker äppelcidervinäger är lite fräschare och mildare och inte lika stark i sin smak om man tar för mycket
Salt
Peppar
Oregano (eller annan passande krydda) 

Strimla vitkålen och slå på lite rapsolja och en liten skvätt vinäger.
• Krydda efter smak. 
(Blir det för mycket vinäger kan man försöka balansera upp det med lite socker) 


Vi toppade pizzan med kalkon/skinka, champinjoner, tomater, paprika, riven ost och mozzarella. Åt den tillsammans med pizzasalladen och lite spenat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar