torsdag 28 november 2013

Saffransbullar med dadelkräm (hälsosamma saffransbullar)

Årets lussebullsbak avklarat! Blev en ny variant i år då vi gjorde efter receptet på dinkelbullarna jag fick från min bakkurs och tillsatte saffran. Därmed blev det en laddning lite hälsosammare bullar i år, men precis lika goda! Vetemjöl är ersatt med dinkel och sockret reducerat och ersatt med råsocker och dadlar, lite snällare mot magen och hälsan helt enkelt. Tror du att det är några torra små klumpar som smakar sandpapper? Tänk om...det är de optimala bullarna och det absolut bästa receptet jag någonsin testat på! 
 
Vi valde att göra bullar av hälften och klassiska lussekatter av den andra deghalvan så därför halverades bara fyllningen.Bulldeg (ca 25 st) 
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 uppvispat ägg 
1/2 dl råsocker
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver 
1 g saffran (2 pkt)
9 dl dinkelsikt
ca 5 dl vetemjöl special (för att få bullarna riktigt fluffiga, bara dinkel kan göra bullarna kompakta) 

Fyllning
150 g dadlar (ca 10 st)
100 g smör
3/4 dl vatten
3 msk kanel 
Ev. Något krm kardemumma och vaniljpulver (tillsatte detta för en liten juligare smak)

Ägg till pensling och sesamfrön till topping 

värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
smula jästen i en bunke och slå på lite av den ljumma mjölken och rör tills jästen löst sig.
• tillsätt saffran, salt, smör och ägg. Rör tills smöret nästan löst sig helt i vätskan (kommer bli klumpar, det försvinner sen).
tillsätt dinkel lite i taget och sen vetemjöl special. Kör med bakmaskin eller visp med degkrokar, båda funkar lika bra. Degen ska vara smidig men lite kladdig, så gå inte på för hårt med mjölet. Degar ska oftast vara kladdigare än man tror för att få ett saftigt resultat och undvika att det blir torrt.
• låt jäsa under bakduk i 60 min. 
• mixa under tiden ihop fyllningen.
• ta ut degen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl om det behövs. Dela i två delar och kavla ut till en stor rektangel. 
• smeta på fyllning och gör valfria bullar, det finns ju hundra olika varianter hur man väljer att snurra, vika eller knyta dem. Här nedanför gör jag ett försök att visa en variant. 
• pensla med uppvispat ägg och toppa med sesamfrön.
• grädda långt ner i ugnen på 250 grader i 6-10 min (beror på ugn och bullstorlek).


Smeta på fyllning.

Vik degen dubbelt och skär sedan två "strängar" varav det första jacket inte skär hela vägen igenom så de sitter ihop i toppen.

Tvinna åt olika håll så den blir snurrad.

Korsa ändarna över varandra.

Dra den över änden runt den undre och tryck in upp den i hålet. Fäst den undre änden på undersidan. Inte så noga, tryck till eller snurra ihop nå bara, bullar blir de vilket som! 

 
Klara och redo att avgöras med ett glas iskall mjölk - enjoy! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar